Eenzaamheid,

Op onze planeet wonen miljarden mensen, miljoenen volkeren en groeperingen. Hoe kan het dat het feit genaamd “Eenzaamheid” zo vaak voorkomt dat het een volksziekte als depressies veroorzaakt. Hoe is het mogelijk terwijl we in een tijdperk leven van social media, er meer en meer mensen komen die de term “Eenzaamheid” aan de levende lijve ervaren. Er zijn cafés, uitgaan centra’s, bioscopen, dorpshuizen, supermarkten , marktpleinen. Huisarts wachtruimtes. Er zijn zo enorm veel plekken en mogelijkheden waar mensen met elkaar in contact kunnen komen.
Waar komt die eenzaamheid vandaan? Hoe ontstaat eenzaamheid?
Eenzaamheid ontstaat niet alleen door het uitblijven van een relatie met een partner. Want zelfs binnen in een relatie kunnen mensen zich eenzaam voelen.
Eenzaamheid treedt op door emotionele armoede. Eenzaamheid is een gevolg van dat de maatschappij de mens zodanig programmeert dat je enkel aan maatschappelijk status moet voldoen. We moeten werken, en om die felbegeerde baan te krijgen moeten we studeren. Om de juiste partner te vinden die ons volgens de media wordt aangeprezen, moeten we naar de sportschool gaan of daarnaast ook nog een muziek instrument bespelen. Op voorwaarde dat we natuurlijk meedoen aan iedere talentenjacht zodat een ieder te zien krijgt dat de één boven de ander uitstijgt. We moeten ons vooral inschrijven op dating-sites en het liefst voor hoger opgeleide of je dat nu bent of niet. Je maakt meer kans. En waarop is dan de vraag?. Waar maak je dan kans op?. Kans op dat je naaste tegen je opkijkt en naar je behaalde resultaten die je gaande weg je leven hebt vergaard.

Dat is de tendens, beter , mooier , groter, met name succesvoller! Vooral dat je een opsomming achterlaat van wie je volgens de laatste noteringen bent. Hieraan ontleent de mens zijn identiteit. En het gevolg hiervan is een grootschalige emotionele armoede. Door het enkel bezig te zijn met jezelf is er geen tijd meer om gedag te zeggen tegen je buurman die niet in hetzelfde merk auto rijdt of juist wel. Hoe lang is het geleden dat je gevraagd hebt aan de buurman ; Hoe gaat het met je? En vervolgens de tijd hebt genomen om te blijven staan luisteren. Echt luisteren en je hebt afgevraagd; hoe hij zich moet voelen. En hoe vaak heb je er bij stil gestaan hoe je jezelf voelt. Echt voelt, niet zoals je denkt dat je je moet voelen . Want ja zeg nou zelf, met al het streven naar persoonlijk succes, zou je ,je toch op zijn minst gelukkig moeten voelen. Of wat dacht je van een voldaan en een tevreden gevoel. Of is het gevoel van “genoeg” je pad wel eens gekruist?

Hoe vaak vertel je, je partner dat je van hem of haar houd. Heb je ooit de moeite genomen om je ouders te danken voor de keus dat ze je op de wereld hebben gezet?

Wanneer ben je gestopt met houden van jezelf? Houden van het leven “an sich”. Het opkomen van de zon. Het wakker worden in de ochtend en heb je geroepen ; Yes ik heb weer een nieuwe dag, ik maak er iets fantastisch van”
En ik maak een ieder die ik tegenkom deelgenoot van het plezier wat ik mag ervaren in mijn leven. Ik groet een ieder, ik geef eens een compliment. Ik maak weer eens een praatje met de overbuurman. Laat ik eens iets goeds doen voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten. Wacht laten we ook eens een keer geld storten voor kinderen in een arm land of waar oorlog is
en verdrukking. Niet dat ik de de ellende kan stoppen, maar geven maakt dat ik me goed voel. Geven is eenliefdes energie! Een energie met en helend aspect!. Aandacht en luisteren vallen hier ook onder. Geef een deel van je tijd,
Geef je aandacht, je liefde, je energie en deel het met je medemens! Ongeacht de kleur van de huid, het land waarin ze wonen, of de afkomst! En help mee om de eenzaamheid in de mensheid te laten verdwijnen.

Herken jij jezelf in dit verhaal. Ben je eenzaam of wil je weten hoe je door simpele handreiking de eenzaamheid kan doen verdwijnen?

Bel met coach Margriet 0909-1101234

Geschreven door Margriet Brink 10-01-2015